OLIVNO OLJE

OD OBIRANJA DO OLJA

Mesec november in december sta meseca obiratve oliv. Olive se ne obirajo na klasičen način kot ostalo sadje, ki se v večini trga iz dreves, temveč se otresejo.

Na Dolenjskem iz koder prihajam imamo drugačne vrste sadja, zato mi obiranje oliv nikoli ni bilo dobro poznano. Sedaj pa me je pot zanesla v enega izmed najbolj poznanih predelov po kakovostnem olivnem olju; v pokrajno Ektremadura v Španiji. Pri prvi obiratvi sem naredila kar nekaj foto materiala, saj sem želela ta običaj približati ostalim – ki tako kot jaz – želijo vedeti od kje in na kakšen način prihaja olivno olje v naše domove.

Obiranje poteka tako, da se pod krošnje dreves pogrne velike mrežaste preproge, ki bodo prestregle čimveč oliv. Ponavadi sta to dve s katerima zaobkrožimo deblo.

 

Klasičen in starejši način je uporaba palice, s katero je potrebno dobro otresti vsako vejo oljke, da spusti svoje zrele sadeže. Modernejši način pa je uporaba namenske motorne palice, ki ima na koncu več krajših “tipalk” katere se vibrirajoče premikajo in tako v krajšem času dodežejo več vej. Način je torej hitrejši in ne potrebuje predhodnega znanja.

Na fotografiji vidimo oba načina.

Ko iz drevesa pada še zadnja oliva je čas, da se mreže prestavi k naslednjemu drevesu, vse dokler se ne obere vseh dreves. Nakoncu se ročno očisti mreže tako, da izločimo vejice in liste ter nam ostanejo samo še sočne olive.

Vse skupaj naložimo na prikolico in odpeljemo do najbližjega mlina, kjer takoj stisnejo olive v ekstra deviško olivno olje, kar pomeni, da gre samo skozi mehanični proces stiskanja, brez kemične obdelave. Da pridobi naziv EKSTRA pa mora imeti manj kot 0,8% kislin. Da nimamo previsoke kisline je potrebno olive pobrati pravočasno, predno se popolnoma obarvajo. Idealno je, da se obarva nekje do 30% oliv, tako bo kislina še vedno nizka, saj se tako pravočasno izognemo gnilobi in morebitnim zajedalcem.

Prav to olje uporabljamo v VSEH Mimossa izdelkih.

#knowyourproducer

  • Španija proizvede 45% vsega olivnega olja.
  • Ima 5 milijonov hektarjev oljk, večino v Andaluciji in Ekstremaduri.
  • Ogromno olja pokupijo Italijani in ga prodajo kot svojega.
  • Bolj ko se olje oddaljuje od prvotnega proizvajalca, več možnosti je da olje redčijo ali ga mešajo z drugo kakovostjo in vrsto. 
  • Olja se ne razlikujejo samo po načinu predelave; hladno stiskano, rafinirano, ekstra deviško itd. temveč tudi po vsebnosti maščobnih kislin, na katere pa najbolj vpliva podnebje (oleinska, linolna, palmitinska in stearinska kislina).